Friday, October 22, 2010

Biar Putih Tulang...

C09 French Defense
Putih : Yeoh Li Tian (Selangor)
Hitam : Ding Tze How (Wilayah Persekutuan)
MSSM 2010, Individu L12, Pusingan 3, 8 Jun 2010

Selepas 25.Nb5

 25.Nb5
Berdasarkan kedudukan ini, hitam telah mendapat kelebihan 1 piece akibat kelalaian putih dalam fasa opening. Hitam sedang berusaha untuk mengekalkan kelebihan yang dimiliki seterusnya memenangi pertarungan ini, namun putih masih berdegil dan belum mahu menyerah kalah.Putih sedang bergantung kepada serangan balas di Queenside, dalam keadaan King hitam yang agak terdedah dan kedudukan passed pawn di petak c6 yang amat strategik kerana berhampiran dengan kedudukan King hitam. 

25...Rxe3
Hitam cuba bermain mudah kerana hitam sudahpun memiliki kelebihan 1 piece. 
 
Selepas 26.fxe3
26.fxe3
Putih hanya menunggu hitam melakukan kesilapan sahaja. Hitam perlu berhati-hati kerana petak d6 merupakan petak yang strategik untuk dicerobohi oleh putih. Pawn d5 juga perlu dilindungi kerana ia berfungsi untuk mengawal petak tengah.

26...Nd2??
Kesilapan paling besar yang dilakukan oleh hitam yang membawa kepada kekalahannya. Knight hitam merupakan pelindung kepada petak d6 dan pawn d5. Inilah peluang yang dinanti-nantikan oleh putih. Sekarang putih menghukum kesilapan hitam yang menyangka bahawa dia telah berjaya melakukan fork terhadap putih! Dalam kedudukan ini, adalah lebih baik untuk hitam menghalau Knight putih yang sedang menceroboh kubu hitam dengan bermain 26...a6.

Selepas 27.Qxd5

27.Qxd5!!
Putih terus melancarkan serangan checkmate ke arah kubu hitam. Sekarang hitam perlu berhati-hati kerana putih sedang mengancam untuk melakukan checkmate!

27...Rd8
Melindungi petak d7.

28.Qxd8+!
Nd6+ juga boleh membawa kepada checkmate.

28...Kxd8 29.c7+
Pawn c7 akhirnya menjadi hero yang menyelamatkan putih daripada kalah!

29...Ke7
King melarikan diri dari terus melindungi petak c8. Sekiranya 29...Kc8 30.Nd6+ dan akhirnya pawn itu tetap akan berjaya untuk bertukar menjadi Queen.
  
30.c8Q Nxf1 
Knight hitam akhirnya berjaya juga melaksanakan misi forknya, namun putih tidak memerlukan Rook di petak f1 untuk menang. Perhatikan bagaimana putih memerangkap King menggunakan kombinasi Queen dan Rook.

 31.Rc7+ Kf6   
Selepas 32.Qd8+
32.Qd8+ 
Mate in 2. 32...Ke5 33.Qd4+ Ke6 34.Qd6# If 32...Ke6 33.Qd6# Hitam menyerah kalah. Hitam tidak perlu menunggu lama untuk melihat Kingnya ditawan. Dalam kedudukan ini, ketiga-tiga pieces putih bekerjasama dan berada dalam kedudukan yang strategik dengan misi untuk menawan King hitam, sementara keempat-empat pieces hitam tidak dapat berkomunikasi antara satu sama lain untuk melindungi King mereka. Queen hitam hanya memerhatikan dari jauh bagaimana Kingnya dikepung dan ditawan tanpa dapat melakukan apa-apa.Hitam tewas hanya kerana 1 kesilapan kecil yang berjaya dimanfaatkan sepenuhnya oleh putih. 1–0

No comments:

Post a Comment